Çorum’un Yeşil Şehir Hikayeleri

Çorum Belediyesi ve Hollanda Büyükelçiliği tarafından düzenlenen “Çorum’un Yeşil Hikayeleri” adlı programın kapanış toplantısı Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi. Hollanda Büyükelçisi Marjanne de Kwaasteniet ve Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın’ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Hitit Üniversitesi’ni temsilen katılan Hitit Üniversitesi Atık Yönetimi Birim Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse üniversite bünyesinde yapılan enerji ve atık yönetimi çalışmaları konulu bir sunum yaptı. Yapılan sürdürülebilir çevre uygulamalarından bahseden Prof. Dr. Köse devam eden çalışmaların Çorum ili genelinde örnek teşkil edeceğini vurguladı. Prof. Dr. Köse, yüksek performanslı ve çevre dostu trijenerasyon enerji üretimi ve güneş enerji panellerinin kullanıldığı çatı sistemleri; tasarrufu ön plana çıkaran aydınlatma, ısıtma ve soğutma uygulamaları gibi çalışmaların yanında ayrıca, 2014 yılında üniversite bünyesinde başlatılan atık yönetimi genel çalışmaları ve sıfır atık odaklı atığın kaynağında kontrolü/ayrıştırılmasını hedefleyen çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Özellikle üniversite birimleri (laboratuvar, atölye, araştırma ve uygulama merkezleri)’nde ortaya çıkan tehlikeli atıkların, mevcut mevzuatlar çerçevesinde, kaynağında ayrıştırılıp çevreye saygılı yöntemler kullanılarak, profesyonel atık bertaraf tesislerine gönderilme sürecini içeren uygulama planlarının aktarıldığı oturumda, 2014 yılından bu yana yapılan atık yönetimi uygulamaları, Hitit Üniversitesi’nde toplanan atıklar ve ekonomik katkıları açısından değerlendirildi.