2018 Yılı Atık Yönetimi Çalışmalarının Değerlendirilmesi ve 2019 Yılı Beklentileri

Çevreye ve yaşadığı alanlara saygı duyarak yaşama bilincini oluşturma çalışmaları çerçevesinde Üniversitemiz bünyesinde oluşturulan “Atık Yönetimi Koordinatörlüğü” kapsamında 2018 Yılında yapılan çalışmaları değerlendirmek ve 2019 Yılı içerisinde yapılacak çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunmak üzere Ethem Erkoç Konferans salonunda toplanıldı. Yapılan toplantıya Üniversitemiz Atık Yönetimi Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Nurcan Baykam, Atık Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Dursun Ali Köse, Hitit Üniversitesi çatısı altında faaliyet gösteren ve “https://ecbs.cevre.gov.tr”ye (Elektronik Çevre Bilgi Sistemi) Hitit Üniversitesi tesisleri olarak kaydedilen 19 alt birimin (Fakülteler, Araştırma ve Uygulama Merkezleri, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokulları) idari amirleri (Fakülte/Yüksekokul Sekreterleri/Daire Başkanları ve Taşınır Kayıt Yetkilileri) katıldı.

Prof. Dr. Nurcan Baykam açılış konuşmasında atık yönetiminin; dünyamız, ülkemiz ve geleceğimiz için ne kadar önemli olduğuna dikkat çekti. Üniversitemiz bünyesinde yapılan atık yönetimi çalışmalarının durumu hakkında genel bilgi verirken malzeme ve ekipman eksikliklerinin de temin edileceğini bildirdi. Prof. Dr. Dursun Ali Köse, 2018 Yılı içerisinde yapılan çalışmalar hakkında tesis bazlı bilgiler verirken özellikle “https://ecbs.cevre.gov.tr” (Elektronik Çevre Bilgi Sistemi) ve “http://motatkds.cevre.gov.tr” (Mobil Tehlikeli Atık Takip Sistemi) hakkında bilgilendirmede bulundu. Tesis yetkililerinin Elektronik Beyan Sisteminde yaptıkları hatalara ve uygulama eksikliklerine vurgu yaparak, eksikliklerin 2019 Yılı içerisinde iyileştirilerek sistemin daha faydalı kullanılması ile ilgili bilgiler aktardı.

Tehlikeli atıklar konusunda yükümlülüklerin eksiksiz şekilde yerine getirildiği, geri dönüştürülebilir tehlikesiz atıklar konusunda da Çorum Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalışmaların yürütüldüğü, Üniversitemiz kampüsünde toplanarak türlerine göre ayrıştırılan tehlikeli ve tehlikesiz atıkların mevzuatlara uygunluğu sağlanarak, atık bertaraf tesislerine veya atık geri dönüşüm tesislerine gönderildiği süreçler hakkında bilgi paylaşımında bulundu. Tesis bazlı atık raporlarının ekrana yansıtılması ile 2018 Yılı içerisinde toplanan atıkların miktarları ve 2019 Yılı içerisinde yapılacak olan eğitimler ve kullanım imkanı bulunan ürünlerin tercih edilmesiyle oluşan atıkların miktarlarının da nasıl azaltılabileceği hususlarında bilgi aktarıldı.

Üniversitemiz birimlerinde 2018 Yılı içerisinde 1000 kg tehlikeli atığı mevzuatlara uygun sınıflandırarak çevreye atılmaması, gelecek nesillerin temiz bir ortamda yaşaması sağlanmıştır. 2410 kg tehlikesiz atığın ise geri dönüşümü sağlanacak, atıklar türlerine göre ayrı ayrı toplanarak ülke ekonomisine ve çevre sağlığına ciddi katkıda bulunulmuştur. Prof. Dr. Dursun Ali Köse, 2018 Yılı içerisinde atık yönetimi planları kapsamında 800 personele verilen atık yönetimi eğitimlerinin, bu sene de öğrencilerimize verileceğini belirtti. “Atık Yönetimi ve Çevre” Konulu  bir dersin Hitit Üniversitesi eğitim-öğretim müfredatına, seçmeli ders olarak eklenmesini, bu konudaki farkındalığın öğrencilere de yayılması konusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi. 2 saat süren toplantı tesis yetkili ve temsilcilerinin soru, istek ve önerilerinin dinlenmesi ile sona erdi.

Birimlerde bulunan atıkların atık kodlarına göre ayrıştırılarak ve toplanan tehlikeli atıklar, profesyonel bir şekilde faaliyet gösteren atık bertaraf firmasına gönderilerek mevzuatlara uygun ve çevreye minimum risk oluşturacak şekilde geri dönüşümü veya bertarafları sağlandı. 2017 Yılı içerisinde Üniversitemiz bünyesinde 11 atık üreticisi birimde 4650 kg tehlikeli atığın toplanması sağlandı. Mevzuatlara uygunluk gösteren geri dönüşüm/bertaraf firması tarafından çevreye zarar vermeyecek duruma getirildi. Aynı zamanda atık yönetimi çalışmaları kapsamında mevzuata göre hazırlanması gereken "3 Yıllık Atık Yönetim Planları" 2017 Yılı için 2016-2018 Yılları arasını kapsayan planlar hazırlanarak Çevre İl Müdürlüğüne onaylatıldı. 2018 Yılı içinde 2017-2019 Yılları arası "3 Yıllık Atık Yönetim Planları"nın hazırlanması çalışmalarına başlandı. Üniversitemiz çatısı altında uygulama birliği oluşturulması açısından “Hitit Üniversitesi Atık Yönetim Yönergesi” hazırlanıp, Üniversitemiz Senatosu tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Atık yönetimi kapsamında Üniversitemiz personelini kapsayacak şekilde 1200 personele kendi birimlerinde 11 birim “Atık Yönetimi ve Uygulamaları ile Sıfır Atık Çalışmaları” hakkında bilgilendirme ve eğitim seminerleri düzenlenmiştir. Eğitimin amacı gelecek nesillere yaşanabilir bir çevre bırakmak ve bu kapsamda atık yönetimi çalışmalarına önem veren Üniversitemiz aynı zamanda bu alanda yaptığı çalışmalarla çevresindeki kamu kurum ve kuruluşlarına örnek olmayı hedeflemiştir. Atık yönetimi çalışmaları ile tekrar kullanım ve geri dönüşüm çalışmalarıyla kısa vadede ekonomik anlamda da kazançlar sağlanması amaçlanmaktadır. 



HIZLI ERİŞİM